useridguestuseridguestuseridguestERRORuseridguestuseridguestuseridguestuseridguestuseridguest
Charter: České gubernium - guberniální listiny, Praha (0993-1526) 2469
Fonds > CZ-NA > CGL > 2469
Signature: 2469
Zoom image:
Add bookmark
Edit charter (old editor)
2. prosinec 1570
Nejmenovaní radové české komory na císařský rozkaz prodávají šepmistrům, konšelům, obecním starším a celé obci v Kutné Hoře pro záduší ves Lomec s ročními platy úhrnem 17 kop 43 grošů českých a vším příslušenstvím a lidmi s vyjímkou Matouše, Havla, Martina, Kateřiny a Anny, sirotků po krčmáři, a jejich matky Marty, které si vyhradil císař, s krčmou, zadrženými berněmi od smrti Jana Žehušického do minulého sv. Jiří, posudným a vším, jak to po lenním držiteli Janu Žehušickém z Nestajova připadlo císaři lenním právem, a to za 1050 kop grošů českých, jež Kutnohorští hotově vyplatili správci rentmistrovského úřadu Wolfu Schelhammerovi. Radové komory mají dát ves vypsat z dvorských desk a zapsat Kutnohorským do desk zemských. Poklady a těžba kovů na pozemcích vsi jsou vyhrazeny králi; král má ves v případě potřeby "zpravit". Smlouva se vyhotovuje dvojmo - pro komoru a pro Kutnohorské.
Source Regest: Karel BERÁNEK - Věra BERÁNKOVÁ, Guberniální listiny (993) 1261 - 1937, Inventář SÚA, Praha 1975
 


Current repository
Národní archiv Praha České gubernium - guberniální listiny (ČG - L)

4 pečeti přitištěny pod papírovými kryty (1. - 3. pod společným) pod textemMaterial: papír; dvojlist (popsán první list)
Dimensions: 26,5 x 39 cm
    Graphics: 
    x


    Languagečesky
     
    x
    There are no annotations available for this image!
    The annotation you selected is not linked to a markup element!
    Related to:
    Content:
    Additional Description:
    A click on the button »Show annotation« displays all annotations on the selected charter image. Afterwards you are able to click on single annotations to display their metadata. A click on »Open Image Editor« opens the paleographical editor of the Image Tool.