useridguestuseridguestuseridguestERRORuseridguestuseridguestuseridguestuseridguestuseridguest
Charter: České gubernium - guberniální listiny, Praha (0993-1526) 3031
Fonds > CZ-NA > CGL > 3031
Signature: 3031
Zoom image:
Add bookmark
Edit charter (old editor)
16. březen 1587, Vaduz
Zkoušený a imatrikulovaný notář M. Jan Konrád Cassius na žádost Filiberta Rignoulta zemského fojta z Prossenwaldtu (Brossewaldu) a Pavla Krantzeggera, zemského písaře, pověřených k tomu svým pánem Karlem Ludvíkem hr. ze Sulzu, dvorským sudím sv. říše římské v Rottweilu, pánem ve Vaduzu, Schelenbergu (Schellennberg) a Blumenecku (Blumenegg) a presidentem komorního soudu ve Špýru (Speyr), vydává vidimus předložené listiny římského císaře Maximiliána II. z 14. května 1566 (Augsburg), jíž na žádost hr. Allwiga ze Sulzu potvrzuje inserovanou listinu svého předchůdce, zemřelého císaře Maximiliána I. z 27. listopadu 1514 (Inaspruk - Ynnsprugg) (srv. ČGLVII č. i. 3029) potvrzující žádost dvorského sudí v Rottweilu Rudolfa hr. ze Sulcu konfirmační privilegium císaře Maximiliána pro pány z Brandis z 2. srpna 1507 (Kostnice - Constatz) konfirmující na žádost Zikmunda sv. p. z Brandis inserovanou listinu císaře Fridricha III. z 16. října 1492 (Linec - Lynntz). Císař Maximilián II. ve své potvrzovací listině z roku 1566 uděluje Allwigovi ze Sulzu lénem krevní soud na jeho panstvích, potvrzuje mu privilegia římských císařů, ukládá mu soudit spravedlivě atd. jako v ČGLVII č. i. 3028. Osoby, které dal rakouský dům do klatby, nemá přechovávat. Allwig složil přísahu věrnosti na tato léna i soudnictví. Kurfiřtům, knížatům, duchovním i světským prelátům, šlechtě, zeměpanským i městským úředníkům, městům a všem poddaným se zakazuje privilegia Allwiga ze Sulzu a jeho dědiců porušit.
Source Regest: Karel BERÁNEK - Věra BERÁNKOVÁ, Guberniální listiny (993) 1261 - 1937, Inventář SÚA, Praha 1975
 


Current repository
Národní archiv Praha České gubernium - guberniální listiny (ČG-L)

1 pečeť přivěšená na modrobílé šňůře chybí.Material: papír; sešit o 14. fol. (2. - 13. popsaná) v pergamenových deskách s nadpisem.

    Graphics: 
    x


    Languageněmecky
    Places
    • Vaduz
       
      x
      There are no annotations available for this image!
      The annotation you selected is not linked to a markup element!
      Related to:
      Content:
      Additional Description:
      A click on the button »Show annotation« displays all annotations on the selected charter image. Afterwards you are able to click on single annotations to display their metadata. A click on »Open Image Editor« opens the paleographical editor of the Image Tool.