useridguestuseridguestuseridguestERRORuseridguestuseridguestuseridguestuseridguestuseridguest
Charter: České gubernium - guberniální listiny, Praha (0993-1526) 4363
Fonds > CZ-NA > CGL > 4363
Signature: 4363
Zoom image:
Add bookmark
Edit charter (old editor)
1. leden 1656, Rovná (Ebmet)
Melichar Adam z Mosern na Rovné (Ebmeth), Vranově (Franaw) a Krásné Lípě (Schönlindt), nejvyšší císařský vachmistr, na žádost svých poddaných ze vsí Rovná, Vranov a Öden-Schönfeld (Ötten Schönfelt), kteří 21. prosince 1542 obdrželi od Jiljího ze Štampachu (Steinbachu) privilegium na osvobození od odúmrtí za plat 3 kuřat z každého dvora, 1 den roboty při žních z každé chalupy (ve Vranově za plat 28 kr. z 1/2 dvora), což jim bylo potvrzeno 24. června 1628 Engelhartem ze Steinbachu, načež se za války obě listiny ztratily, potvrzuje a nově uděluje těmto poddaným osvobození od odúmrti dědění statků v mužské linii (není-li synů, dědí manželka a dcery, které jinak pouze dostanou od otce či bratra věno), zásady dělení mezi syny, podíl vyplácený syny matce atd. Při úmrtí bezdětného poddaného rozhodne závěť, vymře-li rod zcela, zdědí statek vrchnost. Poddaní mají o potvrzení žádat každého jeho nástupce, a vždy zaplatí 10 zl. rýn.
Source Regest: BERÁNEK Karel-BERÁNKOVÁ Věra, Guberniální listiny (993) 1261-1937, Inventář SÚA, Praha 2004
 


Current repository
Národní archiv Praha České gubernium - guberniální listiny (ČG-L)

3 pečeti v dřev. pouzdrech bez víček přivěš. na pergamenových proužcích, na plice přitišt. ještě 2 pečeti z lakovaného vosku u schval. formulí Kryštofa Maxmiliána a Adama Kazimíra MosernůMaterial: pergamen
Dimensions: 81 x 33 - 4 cm
    Graphics: 
    x


    Languageněmecky
    Places
    • Rovná (Ebmet)
       
      x
      There are no annotations available for this image!
      The annotation you selected is not linked to a markup element!
      Related to:
      Content:
      Additional Description:
      A click on the button »Show annotation« displays all annotations on the selected charter image. Afterwards you are able to click on single annotations to display their metadata. A click on »Open Image Editor« opens the paleographical editor of the Image Tool.