useridguestuseridguestuseridguestERRORuseridguestuseridguestuseridguestuseridguestuseridguest
Charter: České gubernium - guberniální listiny, Praha (0993-1526) 4864
Fonds > CZ-NA > CGL > 4864
Signature: 4864
Zoom image:
Add bookmark
Edit charter (old editor)
7. leden 1777, Vídeň
Marie Terezie, císařovna římská a královna uherská a česká, upravuje nadaci Rudolfa, svobodného pána z Teufenbachu, který ve své závěti z 24. července 1650 odkázal po vymření substituovaného rodu Trautmansdorfů v mužské linii důchody statku Drnholec (Dürnholz) na Moravě na zřízení šlechtické rytířské školy. Nadace, uskutečněná v roce 1763, pro ušetření peněz na stavbu budovy tak, že se místa rozdělila mezi Tereziánskou kolej, Savojskou akademii, Löwenburský šlechtický konvikt a bývalou vojenskou, nyní inženýrskou, akademii na Lanngrube /ve Vídni/ se potom na žádost moravských stavů upravila tak, že nadační místa ze tří prvních institucí se přenesla na šlechtickou kolej v Olomouci, zřízenou z tamního Ferdinandova šlechtického konviktu. Ohledně zbylých míst, ponechaných v inženýrské akademii, se ustanovuje, že budou rozmnožena na 16 míst. Přijímáni mohou být synové šlechticů nebo zasloužilých úředníků, přednostně z Moravy, polovina k civilnímu, polovina k vojenskému stavu, a to až po absolvování humanitních studií (ne tedy podle nadace již v 10 létech). Moravské gubernium má předkládat seznam žadatelů o umístění v olomoucké koleji (pokud jde o vojenský stav, spolu s lékařským vysvědčením a posudkem vojenského generálního velitelství tři měsíce před koncem humanitních studií), chovanci mají nosit stříbrné znamení na černobílé stuze s obrazem sv. Rudolfa a Teufenbašským znakem, a modrý plášť s červenou vestou (od čehož jsou osvobozeni vojenští chovanci). Jsou povinni denně vyslechnout jednu mši a pomodlit se pětkrát Otčenáš a Zdrávas za rod fundátora. 17. dubna, na sv. Rudolfa, se má v kostele inženýrské akademie konat výroční pobožnost, na což je určeno 80 zlatých. Ohledně částky 400 zlatých na jednoho chovance se stanoví, že akademie je osvobozena od odvádění interkaláru za neobsazená místa podle nařízení z 22. března 1764. Z uvedené sumy obdrží každý chovanec popsaný ústavní oděv, k obědu pět a k večeři tři pokrmy, léčení a léky v nemoci. Vyučovat se má náboženství, pravopis, počty a francouzština, historie, zeměpis, algebra, kreslení, tanec a šerm, topografie, mechanika, optika, geometrické kreslení, fyzika, statika, hydrostatika a hydraulika, stavebnictví, opevňování, taktika. Nadační listina byla vyhotovena trojmo: pro akademii, česko-rakouskou dvorskou kancelář a komisi teufenbašské nadace na Moravě.
Source Regest: Karel BERÁNEK - Věra BERÁNKOVÁ, Guberniální listiny (993) 1261 - 1937, Inventář SÚA, Praha 1975
 


Current repository
Národní archiv Praha České gubernium - guberniální listiny (ČG - L);

1 pečeť v dřevěném pouzdře přivěšena na černožluté hedvábné šňůře, poškozenaMaterial: pergamen, kniha o 12 fol. + papírové předsádky v bílé kožené vazbě s ornamentálnímizlacenými pásky a erby v deskách.
Dimensions: 28 x 34,7 cm
    Graphics: 
    x


    Languageněmecky
    Places
    • Vídeň
       
      x
      There are no annotations available for this image!
      The annotation you selected is not linked to a markup element!
      Related to:
      Content:
      Additional Description:
      A click on the button »Show annotation« displays all annotations on the selected charter image. Afterwards you are able to click on single annotations to display their metadata. A click on »Open Image Editor« opens the paleographical editor of the Image Tool.