Fond: Charters oud stadsarchief van Sittard, 1327-1698
Search inNL-RASG > OudStadsarchief >>
Charter: 46
Date: Die veneris post diem Pasche anno domini millesimo ccc vicesimo Septimo (1327 april 17)
Abstract: Johannes, hertog van Lotharingen, Brabant en Lymborg beveelt aan zijne tollenaars, aan gene zijde der Maas, en aan al zijne onderdanen de inwoners van Zittert met hunne goederen en koopwaar ongehinderd te laten trekken en van hen geen hoogeren tol te eischen dan van de andere inwoners van zijne landen van Brabant. Datum Bruxelle sub sigillo nostro die veneris post diem pasche anno Domini millesiomo CCCo vicesimo septimo. Vidimus door deken en kapittel van St. Pieter te Sittard. 1321. 24 April. Datum Bruxellis sub sigillo nostro die veneris post diem pasche anno domini Millesimo CCCo vicesimo primo. Johannes, hertog van Lotharingen, Brabant en Limburg, beveelt aan zijne tollenaars aan gene zijde der Maas en aan alle zijne onderdanen, de burgers van Sittard met hunne goederen door zijn geheel land en gebied te laten gaan en wedergaan, en geen anderen tol van hen te eischen dan dien, welke de ingezetenen van de goede steden van Brabant betalen. In een 'vidimus' op perg. van Deken en Kapittel van St. Pieterskerk te Sittard, van 24 april 1437. Zegel afgevallen.
Charter: 1
Date: Datum anno a nativitate Domini MoCCCoXLo secundo feria secunda ante festum beati Johannis baptiste (1342 juni 17)
Abstract: Voor schepenen van 'Sittart' geeft Conrardus de koopman ('mercator') aan Herman van Honssort in erfpacht de helft van een huis, gelegen nabij de markt, naast dat van Egbert den koopman, voor ene jaarlijksche rente van tien Brabantsche schellingen loopenden koers, betaalbaar met Sint-Andries; voor welke rente Herman gemelde helft van het huis tot onderpand stelt. Deze onderzetting geschiedt met toestemming van den grondcijnsheer.
Charter: 2
Date: Datum anno domini millesimo CCCmo quadragesimo quarto circa purificationem beate Marie virginis (1344 februari 1)
Abstract: Voor schepenen van Sittard bekent Johannes, zoon 'magistri de Ghelene', aan Catharina, weduwe van Gerard Leo en hare erfgenamen, schuldig te zijn een erfcijns van anderhalven florijn ('florenum'), telken jare vervallende op het feest van Christus-geboorte of binnen de octaaf vóór de bekeering van den heiligen Paulus apostel; tot zekerheid van welke rente hij tot onderpand stelt zijn huis, gelegen in de Putstraat ('platea putea'), nabij het huis van Hendrik, den barbier. Bijaldien de voldoening op den bepaalden tijd niet heeft plaats gehad, zal Catharina of hare erfgenamen zich op den zevenden dag vóór den feestdag van Paulus bekeering in het bezit van het onderpand kunnen stellen.
Charter: 3
Date: Geschreven int jaer ons heren dusent driehondert eyn ende vyftich op des heilighen sacraments avonde (1351 juni 15)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart Gerard Coman, de vleeschhouwer, schuldig te zijn aan Welter Vranken, zoon en Herman Hermanszoon eene rente van eene 'marc' 's jaars, waarvoor hij tot onderpand stelt zijn woonhuis, gelegen 'onder den loven(1) bi Goderts huus paresijs an die ene zide, ende lisen Drys an die ander side, mit willen des leynheren', met macht op de schuldeischers om, bij wanbetaling op Allerheiligendag, hunne handen aan dat erf te kunnen slaan en daarmede te doen als met hun eigen goed, behoudens het recht van den leenheer. (1) loven = luif of luifel = afdak.
Charter: 4
Date: Ghegheven int jaer ons heren dusent driehondert seven ende sestich op Sinte Bartholemeus dach (1367 augustus 24)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart Lambrecht Pronc aan 'Kerstiaen', zoon van Heer Hubrecht in de Gracht, en aan diens broeder en zuster gegeven te hebben, een 'hofstat, dat was eyn stuck banels', gelegen te Munstergeleen bij den Put, naast Dirk en Nael van der Brugghen, onder voorwaarde, dat zij hem jaarlijks op Sint-Remeysdag zullen betalen eene rente van een kleinen gulden, goed van goud en zwaar van gewicht, tot zekerheid waarvan het vervreemde perceel verbonden blijft.
Charter: 5
Date: Gegheven int jaer ons heren dusent driehondert acht ende sestich des sondages nae der octaven van des heylighen Sacraments dach (1368 juni 18)
Abstract: Voor Schepenen van Sittard staat Goedken Hoens, met toestemming zijner vrouw Seghewite, 4 gulden jaarcijns af, gelegen in Putstraat, ten behoeve van Tielman Soppen en erven.
Charter: 47
Date: Gegeven in dat joer ons heren M CCC ende vyff endetachtentich ipso die conversionis beati Pauli apostoli (1385 januari 25)
Abstract: Wynrich van Wildroede verklaart, dat hij zich met Heynrich vanden Berghe, 'knape van wapenen', vergeleken en 'ghemoetsoent' heeft omtrent het goed van Dierich vanden Berghe en dat, hetwelk hij met Ermgarde zijne wettige vrouw ten huwelijk kreeg, en omtrent alle andere zaken, waarover tusschen hem, zijne vrouw en Heynrich voornoemd, geschil bestond; daarbij is overeengekomen, dat Heynrich vanden Berghe zal behouden negendehalf bunder land onder de bank Sittard gelegen, waarvan zesdehalf bunder aan 'Bruyckzittarder hage', een bunder aan de 'Soymers hage' en twee bunder in twee percelen 'op genssi Haetzittert' en voorts zestien malder rogge, Sittarder maat, door hem verkregen uit de nalatenschap zijner zuster Margaretha vanden Berghe, welke rogge door Wynrich aan Heynrich of iemand van zijnentwege telken jare op Sint-Andriesdag zal moeten geleverd worden. Daarentegen doet Heynrich afstand van de rechten, die hij zou kunnen doen gelden krachtens het testament van Dierich vanden Berghe.<br/>Tegenwoordig waren 'Arnout van Havert proyst te Millen, Johan Hune van Anstenroede', de oude, en diens broeder 'Reynart Hune van Merkelbeich, Gherat van Havert' en 'Johan Hune van Anstenrode', de jonge, knapen van wapenen.
Charter: 41
Date: Gegeven int jaer ons heere M IIIJc en XXVI den ein en twintichsten dage in de maend van december (1426 december 21)
Abstract: Voor rechter en schepenen van Born bekent Jonkheer Johan van Palant, heer te 'Werden', in erfpacht uitgegeven te hebben aan Dirk Krysscher van Buchten en zijne erfgenamen, zes bunder min tien roeden akkerland, gelegen 'ommetrent' Buchten in de bank van Born, te weten eene 'vrecht' en achttien roeden tusschen land van Heinrich 'persoen' (1) van Born en Dirk Krysscher, een bunder en dertien roeden naast ... 'Beyssen Akker' en eigendommen van het gasthuis van Susteren, een bunder min acht en twintig roeden, naast Daem van Papenhoven en bij land van St.-Catharina-altaar te Buchten, een bunder min vijftien roeden naast land van het stift van Susteren en van Sint-Servaas te Maastricht, een bunder min vier en dertig roeden, bij land van Johan Vos van Houthem, en van Sint-Servaaskerk te Maastricht, een bunder min zestien roeden naast Dirk Kryscher en Nees Pauwels van Houthem, een bunder min negentien roeden, naast land van Henne van Biecht (?) en den voogd van Roermond (2), drie vrechten min tien roeden naast Spekhout van Houthem en Cuenken Moleners, eene vrecht min zestien roeden naast Jan Wylre en ... van Houthem, eene vrecht zeventien roeden op de Lenck, een bunder min dertig roeden bij land van Johan Vos voornoemd, en zulks voor eene jaarlijksche rente van zes malder rogge te leveren op Sint-Andriesdag te Stevensweert ofwel op eene mijl afstand van Tricht of Born, ter plaatse door Johan van Palant aan te wijzen. Tot onderpand worden door Dirk Kryscher, behalve de in erfpacht ontvangen goederen, gesteld vier vrechten land gelegen aan Dilgaart bij den weg leidende naar 'Rustren', en naast land van Johan van Palant, welke perceelen, ten bate der juffrouwen van het stift van Susteren, belast zijn met een jaarlijksche erfcijns van vier stuivers; en daarbij nog vier vrechten land, gelegen in Dijpdael naast Thijs van ... en Nelen Reynkens van Ophoven, welk land 'men heldet van Sinte Rijcharts Capelle van Steine'.
Charter: 6
Date: Gegehven inden jaer ons heren dusent vierhondert ind dryeendeirtach xij dage inden heumaent (1433 juli 12)
Abstract: Voor schepenen van Sittard bekent Arnt de bakker, natuurlijke zoon van wijlen Peter van Echt, pastoor tot 'Hemart', aan Willem Meijken schuldig te zijn eenen jaarcijns van eenen goeden Arnolds gulden, te betalen op Sint-Jan-Baptistdag en stelt tot zekerheid zijn huis, gelegen in de 'Lymborgstroeten', naast het huis van Hein Volequin, den kramer, en dat van Peter van Heijden.
Charter: 48
Date: Gegeven int joer ons heren dusent vierhondert xxxiiij des moendaechs vur halffasten (1434 maart 1)
Abstract: Herman 'van Kievelenberch' schenkt als huwelijksgift aan Mettel, zijn wettige dochter, die zich in het huwelijk begeven zal met Everart van Lieke, natuurlijken zoon van Everart van Lieke en vrouwe Ermgarde van Steyffart, verschillende renten gevestigd o.a. op de hoeven te Saeffelen en Sweykhuizen. Getuigen bij dezen giftbrief waren 'Hubrecht van Spaubeke' pastoor te 'Winantzroede' en Claes Vruechop. Op den rug staat: 'Everarts konde yn syne rechte vur myn heer van heer Johan van Hynsberch bisscop te Lutgen anno CCCCLIIIJ'.
Charter: 49
Date: Gegeven in den joer ons heren dusentvierhondertindveirttich des derden dages inden aprille (1440 april 3)
Abstract: 'Peter van Cortenbach', 'Diederich Sweirtscheide', Riczart van den Biessen' en 'Diederich Heijenhoven' (1) doen, als 'saeghsluijde ind mynlike man', uitspraak in een, tusschen 'Everart van Lyeck', natuurlijke zoon van 'Everart van Lyeck' en wettigen man en 'moinbar' van Mechtild, dochter van Herman 'van Kievelsbergh' ter eenre, en 'Claes Vruegop den alden' en zijne 'adelen ind natuerlike' kinderen ter andere zijde, bestaand geschil, waarbij bepaald wordt, dat Everart van de hoeve te 'Langhenbrueck', onder de dingbank Gangelt, zal hebben vijf 'par korns mate van Gangelt', en de natuurlijke kinderen van Claes Vruegop en hunne erven vier 'par korns'. Ten einde deze vier 'par korns' aan de kinderen van 'Claes Vruegop' te verzekeren, hebben Everart voornoemd en Willem Stassen, 'soen' van Geleen, wettige man en momber van 'Ermgarde', ook dochter van Herman van Kievelsberg, afstand gedaan van de rechten, die zij op die vier 'par korns' hadden. (1) In het necrologium van het stift St-Gerlach worden herdacht op 31 Augustus een Petrus van Cortenbach, op 24 Augustus een Theodoricus Swertscheidt. (Jos. Habets, 'Houthem St-Gerlach en het adellijk vrouwenstift aldaar' bl. 188.) Volgens dezen geschiedvorser zou de familie Swertscheidt of Swertsteen dezelfde zijn als die van Swartsenberg, welke in nauwe betrekking tot het klooster St-Gerlach gestaan heeft. In aangehaald necrologium komen voor, op 16 Juli 'Conrardus de Benzenrade' en zijne echtgenote 'Barbara Schwertscheiden', den 12 Augustus 'Albertina de Swertsenburg', abtdis te Herkenrade, den 17 Augustus Maria van 'Swartsenburg', kloosterzuster te St-Gerlach, den 17 September 'Catharina Schwertscheit', echtgenoote van 'Joannes Hegem'.
Charter: 7
Date: Gegeven jn den jare onss heeren dussent vier hondairt eyn jnde vyfftich des lesten dages in julio (1451 juli 31)
Abstract: Voor schepenen van Sittard bekent 'Jacop Hoerig'(?) schuldig te zijn aan Johannes 'Inghendesuither' en zijne erven een erfpacht van twee malder rogge, Sittardsche maat, binnen Sittard op Sint-Andriesdag te leveren, tot zekerheid waarvan hij verbindt ..., gelegen op den 'Broicsittarter' weg, naast landerijen van het gasthuis.
Charter: 8
Date: Gegeven in den jaren unss heren dusentvierhondairt achti nde vyfftich des twe inde twintichsten dags in augusto (1458 augustus 22)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart 'Aleth' Speden aan 'Gerairt' Bunden schuldig te zijn een erfpacht van anderhalf malder rogge, tot waarborg waarvan zij veronderpandt 'dat halfschet' van een perceel bouwland, groot tien sillen 'by bushuyser lynden' gelegen.
Charter: 50
Date: In den jaren ons heren dusent vierhondert und twe und sestich up Sint Valentyns dage des heyligen mertelers (1462 februari 14)
Abstract: Stasse van 'Hegen', als stadhouder van Johan graaf van Nassau, Vianden en Diest, heer te Breda, momber van zijnen zoon Engelbrecht van Nassau, heer te Millen, betuigt, dat voor hem en voor Gelis van den Horick en Jan van Koelgrouen, als leenmannen der heerlijkheid Millen, verklaard is door Jan Thoems en 'lisebet' Stassen zijne huisvrouw, dat zij van 'Everet' van Lieck en diens echtgenoote 'Mettelen' in erfpacht genomen hebben den halven hof te 'Kevelberch'(1), groot omtrent twee en dertig en een half bunder akkerland, waarvan Jan Thoems de wederhelft bezit, zooals die halve hoeve 'huden diss Dags gelegen is In naten end in drugen'; en zulks tegen betaling eener jaarlijkschen rente van negen malder rogge en negen malder 'Even', Gangelter maat (2). (1) De hoeve Kevelberg of Kivelberg is gelegen tusschen Gangelt en Saeffelen. (2) Wij vermoeden, dat deze rente aan de armen van Sittard gekomen is. Op den rug van het stuk is door eene hand van latere dagteekening geschreven: 'Der hof zu Kevelberg neun mlr. roggen und neun mlr. Even' (= haver) 'zusammen neun par'. De armen hadden tot vóór eenige jaren nog verschillende renten nabij Kivelberg.
Charter: 51
Date: Gegeven int jaer unss heren dusent vierhondert ind vunffentzestich uff sent Laurencius daghen (1465 augustus 10)
Abstract: 'Kathryna' van Heyden, Johan 'Gloisse' van Nyswilre en 'Ailheit' Happartz, 'moder, eydom ind dochter' verklaren aan hunnen broeder, zwager en oom Godert van Heyden geschonken te hebben een huis gelegen te 'Sittard in der Putzestraissen so eyner syten langs der Plackestraissen' en van de andere zijde Theus Rutten en Reiner Hamer. Medebezegelaar was Johan van den Veltze, zwager van Catharina.
Charter: 9
Date: Gegeven in dem jaren onss heren dusent vierhondert sesindesestich decima die aprilis (1466 april 10)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart 'Geret' Leydebruech aan Paulus 'Criekelman' schuldig te zijn een erfpacht van een malder rogge, tot zekerheid waarvan hij veronderpandt zijn huis met tuin te Hillensberg gelegen.
Charter: 10
Date: Gegeven indem jarenons heren dusent vyerhondert sesindesestich prima die may (1466 mei 1)
Abstract: Voor schepenen van Sittard bekent Johan Offerman schuldig te zijn aan Dries van 'Weer' een erfpacht van elfdehalf vat rogge, telken jare op Sint-Andriesdag binnen Sittard op eenen door Dries aan te wijzen zolder te leveren. Tot onderpand stelt hij een 'hoeffreyde' te Hillensberg, naast Koen Kyllen en Herman Thysszoon, eene 'hoeffreyde' op den Sittarderweg, ook naast Koen Kyllen, en een sil land aldaar gelegen.
Charter: 11
Date: Gegeven int iaer ons heren dusent vyerhondert noegenindesestich op donrestaich pt.. ...siano ge..dti (1469 ?? ??)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart 'Janne' Hontswort aan Peter 'van Wilrade' schuldig te zijn een erfpacht van drie vat rogge en tot zekerheid der richtige levering daarvan te veronderpanden zijn huis, tuin en grond te Leienbroek gelegen.
Charter: 12
Date: Gegeven int jair uns heren dusent vierhundert eynindtseventich des dynsdachs na unss lieven vrouwen dach visitatio (1471 juli 9)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart hun medeschepen 'Gelis' Pyll aan 'Trinken', dochter van Jan Specket, te verschulden eene erfrente van een malder rogge, waarvoor hij tot onderpand stelt een half bunder akkerland achter 'boischerlynde' naast den schepen Dirk Beer, waaraan de rentehefster, bij niet levering op den behoorlijken tijd, de handen kan slaan. Deze verpanding heeft plaats, behoudens de rechten van den leenheer.
Charter: 52
Date: Datum inden jaer unss heren dusent vyrhondert inde tachtentich op mondagh na Synt Lambrechtz dagh des heilgen mertelers (1480 september 18)
Abstract: Brief van stadhouder en leenmannen der heerlijkheid Millen, waarbij Everet van Lieck met toestemming zijner huisvrouw Mettel bepalingen vaststelt omtrent zijn nalatenschap, voor zoverre gelegen in 't land van Millen.
Charter: 13
Date: Gegeven indem jaere onss heren dusent vierhondert tachtentich op der gueden helger Jonffrauwen Sinte Barben oevent (1480 december 3)
Abstract: Voor schepenen van Sittard verklaart 'Everet van Lieck', met toestemming zijner huisvrouw 'Mettel', dat hun beider kinderen, 't zij geestelijken 't zij wereldlijken, gelijk broeders en zusters van 'recht geboert', na hun beider dood scheiden en deelen zullen hunne onder de bank van Sittard gelegen erven op de volgende wijze. Daar 'Everet' en 'Mettel' geestelijke kinderen hebben, te weten broeder Herman van 'den preterorden' en zijne twee te Keulen wonende zusters, en ook indien er meer hunner kinderen den geestelijken staat mochten aannemen, zullen deze allen te zamen de voormelde goederen naar behooren met hunne wereldlijke zusters deelen, en daarvan hun leven lang, doch ook niet langer, het vruchtgebruik hebben. Na den dood der geestelijke kinderen zullen de goederen verkregen worden door de wereldlijke zusters of hare rechten erven. De voornoemde geestelijke kinderen zullen die goederen niet mogen verpanden noch verkoopen; zij zullen van het eene kind op het andere versterven, tot op het laatste kind of diens rechte erven, 'tzij geestelijken 'tzij wereldlijken. Aangezien echter de voormelde geestelijke kinderen niet langer mogen 'erven' dan hun leven lang, zullen de wereldlijke kinderen aan de kloosters, waarin de geestelijke kinderen hunne professie gedaan hebben, geven 'vertich postulasts gulden of dertich boddregers fur eynen yder gulden', binnen de vijf jaren na het overlijden van 'Evert' en 'Mettel' voornoemd, zullende die betaling ook moeten geschieden, wanneer broeder 'Herman' of de andere gesstelijke kinderen mochten overlijden (1). (1) Verg. No. 125 hiervoor.
Charter: 14
Date: Gegeven jnden ioiren ons lieffs heren Jhesu Christi dumen scrijeff dusent vyff hondert ende dry op Sinte Ffranciscus dach (1503 oktober 4)
Abstract: Schepenen van Sittard doen kond dat voor hen Willem Molenaar en zijne vrouw Peet Vaelkartz, op 'uytbedwang' van Schepenen van St. Pieter bijMaastricht, gezworen hebben het huis, waer Heyn Douven inwoont, gelegen te Sittard aan de molenbeek, met 'hoeffreyen' en schuur, voor de helft verkocht te hebben aan Steven Doenhoetz.
Charter: 15
Date: Gegeven inden Joir ons heren dusent vyff hondert ende vyff der twelffden daichs inden spurkylle (1505 februari 12)
Abstract: 1505, Februari 12. Schepenen van Sittard oorkonden dat, voor hen en hunne richter, Gerten Groete en Ghijl Dorren van Munstergeleen bekend hebben schuldig te zijn aan Heyl Reymans 2,5 goudgulden rente en dat zij tot onderpand gesteld hebben resp. (Ghijl) eenen hof te Munstergeleen en Gerken 0,5 bunder land aldaar en 3 stukken land achter de 'Meyshagen'. gegeven in den joir ons Heren dusent vijffhondert ende vijff des twelffden daichs in de Spurkylle. Oorspr. (Inv. no. 455) zegel der schepen verloren.
Charter: 16
Date: Gegeven indem jair unss heren domen schreyff dusent vijff ind sevenn uff sent Barberen Avent der heilliger junfferen (1507 december 3)
Abstract: Voor schepenen der stad 'Syttart' verklaren Goedert en Jan Haes schuldig te zijn aan de eerwaarde geestelijken, prior en broeders van het convent 'tzo den Pretgeren' en de priorin en zusters van het Convent 'tzo sint Geirtruyd', beide binnen 'Coelne' gelegen, 1o 170 postelaets gulden, luidens eenen daarvan opgemaakten bezegelden brief, en 2o 64 Reinolds gulden voor achterstallige lijfrente, oorspronkelijk verschuldigd aan 'Everhart van leyck dem got benaede', vader van broeder Herman 'van leyck', van Eyrmgarde en Agnes, deze beide zusters in gezegd klooster. Nog verklaren zij aan gemelde kloosters te verschulden zes en tachtig Hornsche gulden, wegens restanten, lijfrente en den 'Huyschbuysch ende huysraede' en vorderingen, die aan 'Everhart tzo gehoerich plach tzo sijn' (1). (1) Verg. Nos 125 en 127 hiervoor en No 262 hierna. Godart en Jan Haes waren de eenige wereldsche erfgenamen van Everhart en Mechtild van Kivelsberg.
Charter: 44
Date: Gegeben in dem jahr unss herren dumen schreiff dusent vunffhonderd und dertien up den lesten dach van den meij (1513 mei 31)
Abstract: Voor schepenen van Tudder, bekent Erken Schoutz van Tudder aan Dries Bruggen en zijne rechte erven schuldig te zijn, een erfmalder rogge, maat en pacht der stad Sittard, betaalbaar op den laatste dag Mei, tot onderpand van welke rente hij verbindt 'vijfdehalf' sil land, gelegen tusschen Tudder en Millen aan den weg, die beide plaatsen vereenigt, tusschen Jeuneske Cloes en Lyse Severens.
Charter: 53
Date: Indem jaer unss herrn dusent voinffhundert uenndtwzentzich uff satersdach neistnae sent Kathreynen dach der heylger joncffrouwe (1520 december 1)
Abstract: Voor 'Werner van Pallant', leenheer der leengoederen van de heerlijkheid en 't land van Wassenberg, en in tegenwoordigheid van 'Peter Thewis' en 'Thys van Haimboch', verklaart 'Lennart Aben' voor zich, voor 'Druytgen', zijne echtgenoote, en hun beider erven, dat hij aan 'Heynrich Wyten' en 'Bynen', diens huisvrouw, en hunne erven afstaat zeven morgen land, in de 'Oc' bij 'den alden Wasser' gelegen, reinende met een hoofd en eene zijde 'des Hoeff's' erven van den 'Mylaken', met de andere zijde de erfgenamen van Heijn Freyschen, en met het andere hoofd de erven 'Jacop Schroder'; en diensvolgens heeft hij 'mit hande halme ind monde dairop vertege'.
Charter: 59
Date: Anno a Nativitate domini millesimo quingentesimo vicesimo Indictione Octava mensis vero Maij die Decima Sexta (1520 mei 16)
Abstract: Ludovicus Koen, man van Margaretha, weduwe in eerste huwelijk van Johannes van der Leijck, den oude, stelt een bedrag van 36 goudgulden, elken gulden gerekend aan twee Hornsche gulden, in handen van het gerecht te Sittard, als het bedrag der waarde van het vruchtgebruik, dat door zijne echtgenoote genoten wordt en, na haar overlijden, aan de naaste erfgenamen van haren eersten man moet overgaan. Akte opgemaakt door den notaris Laurentius Anthonius De Lymborch.
Charter: 54
Date: Datum anno a nativitate domini millesimo quingentesimo quinquagesimo tertio mensis aprilis die decima sexta (1553 april 16)
Abstract: Johannes de Bruxken, deken en begever der 'quartae capellae' van het dekenaat Susteren (1), admitteert zekeren Hieronimus N. van 'Randeroidt', priester, dien de hertog van Gulik, als leekenpatroon der kapel aldaar, heeft voorgesteld, ter bediening der kapel van de H. Maagd Maria en het H. Kruis te dier plaatse, tot de uitoefening en het genot der rechten en diensten dier kapel en beveelt, dat hij in het bezit worde gesteld van de kapel, boeken, missalen en ornamenten. Geteekend 'Joh. de Bruxken'. (1) Johannes de Bruxken was rector van St-Nikolaas altaar te Sittard en landdeken te Susteren. Hij overleed den 2 December 1558.
Charter: 17
Date: Gegevenn ist nach Christi unsers herren geburt funffzehen hundert und im einundsechzigstenn Jarenn am vierzehentenn tage des monats octobris (1561 oktober 14)
Abstract: Voor Johan Heister voogd (1) en schepenen van Sittard bekent Vincentius Cronen van Hillensberg, verkocht te hebben aan Hein Richarts, kerkmeester te Hillensberg, ten behoeve der kerkfabriek aldaar, eene jaarrente van een halven 'hornsch' gulden, elken gulden tegen twintig albus loopend geld gerekend, voor eene hoofdsom van tien dergelijke gulden, en stelt tot onderpand een stuk akkerland van ongeveer een halven morgen te Hillensberg. (1) Johan Heister volgde Dirk Swertscheidt te Sittard als voogd op en bekleedde die betrekking tot 1584, toen hij ze aan zijn zoon Bruno (Braun) afstond. (Kritzraedt, 'Chronic van Gangelt'. HS.)
Charter: 18
Date: Gegeben ist nach Christi unsers herren geburt funff zehen hundert und im ein und siebenzigsten jaren, am sieben und zwenzigsten tag des monats novembris (1571 november 27)
Abstract: Voor Johan Heister voogd en schepenen van het gerecht te Sittard verklaart Joachim van den Berg, verkocht te hebben aan Johan Lohers eene op den twintigsten Februari vervallende jaarlijksche erfrente van drie vat rogge, voor eene hoofdsom van tien goudgulden, ieder gerekend aan zestig albus loopenden koers; tot zekerheid waarvan hij veronderpandt een perceel bouwland, groot ongeveer een half bunder 'im Banelt' gelegen, palende met eene zijde Theis Beumers met de andere zijde Johan van den Berg, een hoofd het gemeene voetpad achter Overhoven, ander hoofd Johan Lemkens.
You are copying a text frominto your own collection. Please be aware that reusing it might infringe intellectual property rights, so please check individual licences and cite the source of your information when you publish your data